Fortunfortet

Fortunfortet blev påbegyndt i 1891 og hejste kommando den 20. december 1892. Det er et af befæstningens mindste forter.

Københavns befæstning, Fortunfortet 1892

Fortunfortet 1892

I forbindelse med 1. verdenskrig blev maskinrummet i fortets østlige hjørne bygget, således at en motor kunne levere elektricitet til den nyeste militære teknologi der muliggjorde telegrafi og lyskastere.

Bevæbningen bestod af 4 stk. 75 mm. hurtigskydende kanoner i forsvindingstårne samt fire 47 mm hurtigskydende kanoner og 12 rekylgeværer til gravforsvaret.

Fortunfortets grundplan

Grundplan

Fortet var under 1. verdenskrig bemandet med 110 mand af sikringsstyrken.Fortet er specielt i forhold til de andre trekantforter, idet skytsetagen er en forskudt etage. Samtidig er kaponiererne todelte med åbninger i de to opholdsrum til håndvåben.

 

Fortunfortet, mærker efter skudforsøg 1902

Skudforsøg 1902

Skudforsøg 1893

I 1893 blev der foretaget nogle prøveskud mod flere forters panserskodder, også på  Fortunfortet. Skydningen var på ca. 25 meters afstand med 8mm. gevær M/1889. De ca. 5 mm. dybe anslag findes stadig i skodderne.

Fortet blev nedlagt I 1920 og har efterfølgende været både brugt og misbrugt.

 

Forskellig brug af fortet

Efter forsvaret forlod fortet har det været brugt til utallige forskellige ting. svampefarm, reservedelslager til motorcykler og krudtlager for Tivoli.
I forbindelse med krudtlageret skete der en alvorlig ulykke. Fire, formentlig berusede, unge mænd brød den 5. maj 1945 ind i fortet, formentlig for at stjæle fyrværkeri. Formentlig antændte uforsigtig tobaksrygning lageret og alle fire omkom.

Fortunfortet er det mest ødelagte fort på Nordfronten. Det har været brugt til mange forskellige ting, men det er dog fugten der har stået for den største del af ødelæggelserne. Fortet trænger først og fremmest til en membran på dækket – et problem Fortunfortet ikke står alene med.

Fortet udvendig 2009
Fortet indvendig